Over ons

Polijsten 1

Vanuit mijn passie voor horloges heb ik mij gespecialiseerd in het polijsten van Horloges. Het is goed om te weten dat het woord polijsten niet de hele lading dekt, aangezien er meerdere (Rolex gemiddeld 20) bewerkingen nodig zijn. Polijsten is voor mij persoonlijk meer een verzamelnaam geworden voor satineren, matteren, stralen, laserwelden, lapideren, formeren en kastreparaties. Elk van deze voorgaande bewerking heb ik me eigen gemaakt met inmiddels ruim 10 jaar ervaring. 

Laserwelding 2

Laserwelding toe te passen om putten en beschadigingen op te vullen, is een vak apart, waar ervaring (vlieguren) metaalkunde en gedegen kennis van de smeltprocessen noodzakelijk zijn voor een mooi eindresultaat. Met oplassen/vullen van de beschadiging zijn we er nog niet, daarna moet de las nog worden afgewerkt tot een onzichtbaar lasproces zonder verlies van omliggend materiaal. Laatst kwam ik een term laser-polijsten tegen, waarmee men de indruk wil wekken dat een horlogekast met een laser kan worden gepolijst. Klinkt modern, maar dit klopt niet. Hoe het wel zit is als volgt. Een beschadiging kan worden opgelast met materiaal en die las kan vervolgens worden uitgespreid, vlak worden gemaakt met de laser, ook wel aangeduid als ”laserpolijsten”. Hierna moeten er nog meerdere bewerkingen worden uitgevoerd zoals lapideren en polijsten. Dit is dus heel iets anders dan hoogglans polijsten met een laser, dit kan dus niet! 

Ongepolijst 3

Goed om te weten is dat er feitelijk geen ongepolijste horloges bestaan. Een horloge welke nieuw in de winkel ligt is min of meer gepolijst door de fabrikant van het betreffende merk. Ook als deze is verguld of van pdv coating is voorzien.  Polijsten is een volkomen normaal proces om uw horloge mooi te maken en kan mits deskundig zonder schade worden herhaald.

Satineren 4

Wij hechten er waarde aan om ook de delen die voor de drager onzichtbaar zijn (zoals onderzijde van de kast en band) met dezelfde nauwkeurigheid en kennis van zaken te polijsten en/of te satineren. Een gesatineerde afwerking wordt meestal bereikt met een borstelproces. Dit levert een oppervlaktetextuur, die mits goed uitgevoerd een consistente lijnen structuur laat zien die onder diverse lichtomstandigheden consistent blijft. Combinaties van gepolijste en gesatineerde afwerkingen zijn eveneens mogelijk. Satineren doen wij op basis van een door ons doorontwikkeld proces in meerdere stappen om zo het mooiste satineer resultaat te verkrijgen.

Meesterschap polijsten 5

Ervaring, behendigheid, precisie van de restaurateur / polijster zijn absolute vereisten!

Handigheid, gevoel voor het materiaal en pure liefde voor het vak kunnen niet alleen op een school of in een cursusboek  worden onderwezen. Jarenlange ervaring is noodzakelijk, maar al beschik je over alle voorgaande skils, zonder talent, wordt het nooit meesterschap. Talent en liefde voor het vak is de basis de rest kun je leren. Ook in de fabriek van prestigieuze merken waar veel machinaal geautomatiseerd gebeurt, blijft niet alleen voor de finishing touch de menselijke hand en ogen onmisbaar.

 Deskundigheid 6

Na verloop van tijd vervaagt de glans, zie je geen duidelijke overgang meer van mat naar glans. Of, en dit zie ik dikwijls het horloge is ondeskundig gepolijst/bewerkt hetgeen resulteert in afgeronde facetten en vlakken. Een rolex submariner ”old style” 16610, 16613 of 16600 zijn hiervan mooie voorbeelden die je te kust en te keur kunt vinden met afgeronde kasten en/of  facetten die zijn weggepolijst. Wat ik ook vaak zie is dat de kroon op de sluiting is vervaagd door (veelvuldig) polijsten/satineren.  Terwijl dit met de juiste techniek volstrekt niet nodig is. Door deze ondeskundige praktijken verkrijgt men een verkeerde indruk van het polijsten. Het polijsten van horlogekasten is een vak, waarbij naast talent en jarenlange ervaring, gedegen kennis en kunde resulteert in meesterschap polijstbeheersing. 

De gekartelde  lunette ook wel fluted bezel genaaamd moet absoluut scherp blijven om een mooi lichtspel te kunnen blijven geven. Vaak kom ik  exemplaren tegen die ondeskundig met de “botte bijl” zijn verpest. Ieder facet op zo’n bezel moet apart worden behandeld met enkel herstel van glansgraad. Hierdoor blijven de facetten scherp. Een eenmaal beschadigde stomp geworden fluted bezel is niet meer goed te herstellen. Wij kunnen de glansgraad herstellen zonder aantasting van vorm. Er zijn tegenwoordig bezel frees machines op de markt ( bezel cutter machine) waarmede een stompe bezel opnieuw gefreesd kan worden maar dit gaat gepaard met substantieel materiaalverlies en voorts zijn er nog verdere technische bezwaren om dit ons inziens niet te doen. 

 

Ik heb me volledig gespecialiseerd in refinishen / polijsten en verwijderen van krassen op (exclusieve) horloges zoals Rolex, Breitling, Cartier enz.

Beschadigingen door valpartijen, stoten oid kan ik middels laserwelding repareren. (sommige verzekeraars vergoeden dit) 

 • Polijsten 
 • Laserwelding (diepe krassen of putjes / gaten) 
 • Afregelen horloge 
 • Onderhoudsbeurt horloge / Reparaties
 • Vervangen van een horlogeglas 
 • Glasparel stralen 
 • Horlogeglas polijsten indien mogelijk 
 • Vervangen batterij 
 • Vervangen pakkingen 
 • Banden inkorten en verlengen 
 • Wijzers vervangen 
 • Wijzerplaat vervangen 
 • Rek op Rolex band verhelpen 

En verder allerlei reparaties 

Gecompliceerde reparaties en/of  servicebeurten afhankelijk van type en referentie laat ik eventueel verzorgen door gecertificeerde uurwerktechnici of servicecenters! Dit hangt ondermeer ook samen met de verkrijgbaarheid van onderdelen.

Alleen het allerbeste voor een van de allermooiste. ??Rolex 16613 uit 1990. Revisie van binnen en van buiten.

Klik op de foto voor meer afbeeldingen

Rolex

Bij een Rolex submariner zie je hoogglans en gematteerde (geborstelde) delen, de kunst is om geen materiaal (anders dan op micron-niveau) te verwijderen zodat de vorm (Geometrie) niet vervaagt of wordt aangetast. Bij de datejust is het o.m. van allergrootste belang dat de  gekartelde lunette scherp blijft, de lugs dik en het herstellen van de subtiele facetrandjes vakkundig gebeurt met behulp van de lapideermachine. Rolex heeft een eigen smelterij en legering goud en staal net als min of meer Breitling en Omega. Witgoud wat wat van nature niet bestaat, wordt verkregen door een legering ”wit” metaal palladium (edelmetaal platina groep)  toe te voegen. Vroeger gebruikte men nikkel maar vanwege allergieën wordt dit niet meer gebruikt. Omdat wit goud de neiging heeft na verloop van tijd te verkleuren, omdat het van nature gele goud als het ware door gaat schijnen brengt men een laagje rodium aan, dit mooie witachtige metaal omhult de goud-palladium legering. Echter dit laagje, alhoewel erg hard, slijt op de duur wel, waarna men betrekkelijk eenvoudig wederom een nieuwe laag kan laten aanbrengen. Rolex gebruikt geen laagje rodium, omdat zij een eigen legering hebben ontwikkeld die veel langer de  ”witte tint” behoudt.

Na polijsten pas ik nog een dieptereiniging toe met de ultrasoonreiniger en hoge druk stoom. Als finishing touch wordt het horloge nog met een ultra verfijnd middel met de hand en speciale doek nabewerkt waardoor het edelstaal zijn originele schone glans maximaal terug verkrijgt.

Per staallegering (meestal rvs 316 L, de L staat voor low carbon) zijn er subtiele kleurverschillen. Breitling heeft een mooie ”warme” staalkleur, die zich zeer goed spiegel hoogglans laat polijsten, terwijl Rolex een “wit-heldere achtige” staalkleur” heeft deels geduid als type 904L die men voeger alleen gebruikte voor de oysterkast, maar tegenwoordig ook voor de band. Dit is een zeer harde corrosiebestendige staalsoort, kostbaar om te verwerken, die in de horloge-industrie voorheen alleen door Rolex werd gebruikt. Tegenwoordig gebruiken ook andere merken deze staalsoort, zoals Ball.  Echter ook deze staalsoort is gevoelig voor krassen. Hoe harder het staal hoe moeilijker het is om te bewerken. Cartier heeft de staallegering nog harder gemaakt waardoor het weliswaar minder krasgevoelig is maar de andere kant is dat het hierdoor arbeidsintensiever is om te bewerken. Panerai heeft een zachtere staalsoort die relatief makkelijk krast maar ook minder moeilijk om te bewerken. Dan is er nog titanium, sterk, taai, maar zachter dan staal. Het is gevoelig voor vlekken en arbeidsintensief om een hoge kwaliteit  van hoogglans te verkrijgen.

Tip

Door het horloge te los te dragen bewegen de schakeltjes constant hetgeen inslijten van de schakeltjes versneld. Beter is het om in het bijzonder deze (Rolex jubilee, oyster old style) band wat strakker te dragen.

Stralen (In de volksmond ook wel bekend als ”zandstralen”)

Fortis horloge met glasparel gestraalde finish zoals deze vanaf de fabriek geleverd wordt. Voor de verkrijging van een perfect resultaat moeten de onderdelen eerst goed worden voorbehandeld. Zie hier het eindresultaat