Polijsten

In het algemeen wordt onder polijsten verstaan het opnieuw opmaken van horloges. Echter is dit niet de werkelijke betekenis van het woord polijsten. Polijsten betekent alleen het glad en glanzend maken van een voorwerp. Bij het opnieuw opmaken komt veel meer kijken dan alleen polijsten.

Klik hier voor ons youtube kanaal met voorbeelden

Horloges zijn er in allerlei varianten, maar een ding hebben ze allemaal gemeen en dat is een bepaalde eindfinish na oplevering. Hieronder onder andere een opsomming van een mogelijke
eindfinish.

 • Polijsten hoogglans spiegelend effect.
 • Roestvaste edelstalen bewerken (RVS) structuren.
 • Lijnenstructuur in gewenste groftes en vorm.
 • Satineren is een bewerking van rvs met speciale schijven om een licht glanzend en licht gestructureerd oppervlak te krijgen. Deze finish is goed toepasbaar op bijvoorbeeld horlogebanden. Dit geeft een chique uitstraling en vermindert gevoeligheid voor krassen. Een rvs werkstuk dat op deze wijze opnieuw behandeld wordt ziet er gauw weer als nieuw uit.
 • Glasparel stralen geeft het horloge een mooi satijnglanzend mat effect met een licht verfijnd spikkeltje. Het materiaal wordt harder en gladder waardoor vuil zich moeilijker kan hechten. Een nadeel is wel dat een beschadiging sneller opvalt.
 • Sunburst structuren is het voorzien van een (nieuwe) sunburst (waaier) structuur op bijvoorbeeld een bezel.
 • Licht opmaken. Het horloge wordt licht bewerkt, alleen glanzende delen worden hersteld. Structuren en facetten worden vermeden zodat deze de originele finish behouden. Dit kan een overweging zijn als het horloge verder in een nog mooie staat verkeerd of als het een vintage horloge betreft met unieke kenmerken.
 • Facetrandjes, structuur op lugs enz. De structuur die op sommige horloges is aangebracht op de bovenzijde lugs is zeer goed herstelbaar in het geval dat deze zijn beschadigd. Facetranden kunnen veelal opnieuw worden aangezet.
 • Rek op de band: Door het inslijten van de schakels kan er ruimte ontstaan tussen de schakels waardoor de bevestigingspinnen zichtbaar worden. Deze banden kunnen soms worden gerestaureerd. Dit proces wordt versneld door het horloge te lost te dragen. Draag daarom het horloge niet te los.
 • Doubleren ook wel bekend als vergulden, is het nieuw aanbrengen van een goudlaagje. Hiervoor wordt het horloge eerst grondig voorbewerkt. Dit is zeer arbeidsintensief omdat eventuele oude lagen eerst grondig moet worden verwijderd. Het werkstuk moet tevens ook superhoogglans voorbewerkt moeten worden.
 • Rhodineren is het elektrolytisch aanbrengen een laagje rhodium. Rhodium is een edelmetaal uit de platinagroep. De kleur is zilverwit. Dit wordt onder andere gebruikt om witgoud van een mooie zilverwitte kleur te voorzien. Het biedt meer weerstand (hardheid) tegen invloeden van buitenaf. Omdat Goud niet wit is maar door legering ‘’wit’’ is gemaakt is het nog steeds wat geelachtig, door te rhodineren wordt het echt mooi helder zilverwit zonder gelige/grauwe gloed.
 • Laserwelding ook wel laser lassen is het vullen van een diepe beschadiging of een losgeraakt onderdeel onzichtbaar aan elkaar versmelten.
 • Ultrasoon reinigen is een zeer effectieve reinigingstechniek. De effectiviteit van deze techniek is te danken aan de geluidsgolven die door het water met de reinigingsvloeistof worden gestuurd. Hierdoor ontstaan tienduizenden kleine luchtbelletjes die door de geluidsgolven in elkaar klappen. Deze implosies hebben een veelvoud aan kleine stromingen door de reinigingsvloeistof tot gevolg. Deze stromingen functioneren als een borstel en weken het vuil los van het voorwerp. Dit proces gebeurt zonder te krassen of te schuren en op plaatsen waar je met de hand niet bij kunt.
 • Inlakken: bezelindexen opnieuw inkleuren
 • Reparatie/repareren horloge(s): In combinatie met het nieuw opmaken van uw horloge kan ik ook een reparatie voor u uitvoeren en/of een onderhoudsbeurt laten uitvoeren.Voor een full service of complexe reparatie kan ik (indien nodig en gewenst) uw horloge bij het servicecenter van IWC, Jeager Le Coultre, Breitling, Rolex of een ander merk laten services of repareren.Een nieuw horlogeglas van saffier, mineraal of acryl kan ik voor u plaatsen. Ik beschik over een zeer groot netwerk van horlogeglazen leveranciers waardoor ik voor de meeste merken glazen kan verkrijgen.Kras in horloge of beschadigd horloge herstellen is mogelijk middels een specifieke bewerking.
 • Lapideren is een horlogekast een scherpe strakke vorm geven of bijvoorbeeld een bezel van een scherpe sunburst structuur voorzien. Dit gebeurt met een grote 100% vlakke rondraaiende stalen schijf voorzien van schuur- of slijppapier. Het werken met een dergelijke machine maakt een zeer  strakke eindfinisch mogelijk. Het nadeel is dat de mogelijkheden beperkt zijn omdat er veel vrij toegankelijke werkruimte op en rond een horlogekast nodig is en nog een nadeel is dat er anders dan met polijsten substantieel materiaal weggeschuurd wordt. De mogelijkheden voor lapideerwerk zijn beperkt en voor de meeste horlogekasten niet nodig. Waar ik het wel voor gebruik is bijboorbeeld facetranden aanbrengen. Waar ook veel lapideerwerk bij komt kijken is Grand Seiko onder de specifieke benaming Zaratsu polishing one-shot’ quality hetgeen impliceert 1 kans om het echt perfect te krijgen. Corrigeren is dus niet mogelijk met behoudt van de one shot quality.

Gepolijst en ongepolijst

Op de eerste plaats is het misschien goed om de term ongepolijst toch van een nuance te voorzien. Een ongepolijst horloge bestaat in feite niet, geen enkel horloge verlaat de producent of fabrikant zonder een dergelijke bewerking te hebben ondergaan.

Polijsten is een proces van metaalmoloculen verplaatsen doormiddel van wrijvingswarme. Er gaat dus geen materiaal verloren maar putjes, krassen etc. worden gevuld met het verplaatsen van het metaal (hermoduleren van het oppervlak).

Een horloge polijsten is een complex proces en vereist veel ervaring, vaardigheid, toepasbaarheid van machines en materialen. Bedenk daarbij ook dat horloges soms pas na polijsten/opmaak permanent worden samengevoegd waardoor je nooit meer dezelfde ruimte verkrijgt als de producent. Het is bij bepaalde modellen soms zeer ingewikkeld om een bevredigend eindresultaat te verkrijgen.

Is polijsten slecht voor een horloge of waardeverminderend? Nee. Maar er zijn wel grenzen en gradaties van de staat waarin het werkstuk zich bevindt. Een horloges dat 5 keer is hersteld vanwege diepe/grove beschadigingen wordt er natuurlijk niet fabrieksnieuw van.

Een horloge dat 5 keer ondeskundig met de “botte bijl” is bewerkt gaat er natuurlijk ook niet bepaald op vooruit.

Een splinternieuw horloge geheel nog in de stickers is natuurlijk altijd meer waard dan een gedragen en uiteindelijk weer als nieuw opgemaakt horloge.

Een gedragen horloge verliest op den duur zijn oorspronkelijke glans en zal onregelmatigheden vertonen in zijn eindfinish met hier en daar een krasje en een putje.

Wanneer de oorspronkelijke look is vervaagd. Kunt u uw horloge deskundig nieuw laten opmaken. Hierdoor verkrijgt u weer een zo goed als nieuw horloge.

Zwaar beschadigde horloges kan ik vaak tot verrassing van diens eigenaar (en heel eerlijk soms ook van mijzelf) toch weer herstellen tot een prachtig resultaat. Hiervan kunt u vele foto’s op deze website vinden.

Hoe lang blijft het horloge na een polijstbeurt mooi? Dat hangt af van hoe u het draagt. Als u het zorgvuldig draagt en eens per maand voorzichtig (ingeval van waterdichte horloges) met een zacht stromend straaltje lauw water en een heel klein beetje handzeep uit flacon reinigt met uitsluitend uw blote handen, geen tandenborstels etc. vervolgens afdept (niet wrijven) met een zachte theedoek, even laten drogen of droogblazen en dan nawrijft met een microvezeldoek dan blijft uw horloge jarenlang zijn glans en schoonheid behouden. Om een voorbeeld te geven mijn horloge heeft ongeveer eens per 7 jaar een professionele behandeling nodig. Zorg wel voor een juiste microvezeldoek, die u niet mag wassen! Alle andere vezels hoe zacht ook krassen!!

In onze webshop verkopen wij reinigingssetjes, waar u uw horloge veilig mee kunt schoonmaken en desinfecteren. https://horlogepolijsten.nl/product/horlogepolijsten-nl-reinigingspakket/

Links: ongepolijst. Rechts: gepolijst.

Links: ongepolijst. Rechts: gepolijst.

Links: ongepolijst. Rechts: gepolijst.