Waterdicht

Informatie omtrent waterdichtheid horloges
Geen enkel horloge is 100% absoluut waterdicht.

De officiële term is water resistant.

Een horloge is niet waterbestendig tenzij dit op de voorkant van de wijzerplaat en/of op de achterkant van de kast is aangegeven.

Bar; Atmosfeer of meters: statische druk wat op de wijzerplaat staat aangegeven is de statische druk die het horloge kan weerstaan. Statische druk is de druk op een stilliggend horloge in stil water. De waterbestendigheid van een horloge wordt aangegeven in eenheden van druk: ATM, Bar, atmosfeer of M (meter).

De aanduiding in meters houdt niet in dat je er het aantal aangegeven meters mee onderwater kunt duiken. Een horloge met de waterbestendigheid van 30M is niet gemaakt om te zwemmen en al helemaal niet naar een diepte van 30 meter. Watersport gaat gepaard met beweging waardoor er meer druk op het horloge komt te staan.

In de onderstaande tabel kun je zien welke waterbestendigheid geschikt is voor alledaagse activiteiten en watersporten.

Spatwatervast – 3 bar, 3 ATM, 30M
Bestand tegen regen en spatwater bij handenwassen
NIET geschikt voor douchen, zwemmen, watersport, duiken

Water resistant – 5 bar, 5 ATM, 50M
Alledaags water- en spatwatervast. Geschikt om helemaal nat te worden, douchen, vissen, zeilen, roeien, dagje strand (niet zwemmen)
NIET geschikt voor zwemmen, watersport, duiken

Water resistant – 10 bar, 10 ATM, 100M
Geschikt voor het strand, zwemmen (ook in zeewater), snorkelen, surfen (amateur), white water rafting, kano, zeilen
NIET geschikt om mee te duiken

Water resistant – 20 bar, 20 ATM, 200M
Geschikt voor professionele watersport: zeilen, roeien, kitesurfen, surfen, waterskiën, vrij duiken
Dit is geen duikhorloge. NIET geschikt voor diepduiken.

Diver’s watch – 100M
Geschikt voor duiken met ademluchtfles (SCUBA)
NIET geschikt voor diepzee-duiken / decompressieduiken

Diver’s watch – 200M or 300M
Geschikt voor diepzee-duiken met ademluchtfles (SCUBA)
NIET geschikt voor diepduiken met mixgassen

Diver’s watch – +300M
Geschikt voor diepzee-duiken met mixgassen
Horloges die geschikt zijn voor diepzee-duiken met mixgassen worden aangeduid met “DIVER’S WATCH L M FOR MIXED-GAS DIVING”

Waterdichtheid: belangrijke aandachtspunten

Schommeling in temperatuur kan lekkage veroorzaken
Snelle temperatuurwisselingen kunnen de waterdichtheid van je horloge aantasten. Denk bijvoorbeeld aan het nemen van een douche, of een dagje strand of bij het zwembad. Eerst lig je in de zon te bakken, en vervolgens duik je horloge en al het koele water in. Bij zo’n sterke schommeling in temperatuur kan het glas en metaal van het horloge uitzetten. Het gaat om minieme vervorming die niet met het oog te zien is, maar het kan de waterdichtheid van de pakkingen aantasten en lekkage veroorzaken.

Pas goed op met horloges van 3, 5 en 10 ATM. Deze horloges zijn niet tegen extreme schommelingen in temperatuur opgewassen. Het dragen van een dergelijk horloge tijdens een douche, een heet bad of een bezoek aan de sauna kan de waterbestendigheid aantasten, en wordt afgeraden.

Onderhoud na een dagje strand

Horloges vanaf 5 ATM zijn geschikt voor op het strand. Of je nu hebt gezwommen of niet, er kunnen zoutwaterspetters of zand in het horloge zitten. Dit kan corrosie en slijtage veroorzaken, en de bezel (de ring rond het horlogeglas) kan erdoor vastlopen. Aangeraden wordt dan ook om je een horloge met een waterbestendigheid van 5 ATM of meer na een bezoek aan het strand altijd even af te spoelen onder de kraan.

Waterdichtheid en leeftijd van een horloge
Waterdichte horloges bevatten vaak rubberen ringen die het horloge afdichten. Rubber kan na verloopt van tijd hard worden en barsten. Wanneer je duikhorloge meer dan 6 jaar oud is, is het een goed idee om de afdichting en pakkingen te laten nakijken en vervangen.

Waterdichtheid en het vervangen van een batterij

De batterij van waterdichte horloges kun je in bv een horlogewinkel laten vervangen. Echter te vaak kom ik beschadigde achterdeksels tegen. Ik adviseer het ogenschijnlijke eenvoudig laten vervangen van een batterij door een deskundige te laten uitvoeren, zodat u verzekert kunt zijn van een eersteklas niet gaan lekkende merkbatterij die geplaatst wordt zonder schade aan uw horlogedeksel, een inspectie van het uurwerk, vervangen van pakkingen en last but not least uw horloge wordt op waterdichtheid getest.

Duikhorloges hebben altijd een schroefdeksel. Soms kan deze alleen met behulp van een speciale kastsleutel worden geopend door ons.
Mocht je om welke reden dan ook bezorgd zijn dat je horloge lek is en er vocht in het uurwerk zit, neem dan gerust cantact met ons op wij hebben hiervoor speciale testapparatuur.

Waterdichtheidstesten zijn een momentopname. Het stoten, laten vallen, kroon niet goed sluiten van uw horloge kan de waterdichtheid teniet doen hetgeen grote aansprakelijkheids risico’s (denk aan een duiker met ademlucht) met zich meebrengt, reden waarom wij hieromtrent geen garantie verlenen noch aansprakelijkheid aanvaarden.

Heb je verder nog vragen over de waterbestendigheid van horloges? Neem ook dan dan gerust contact met ons op.